Familierechtadvocaten / Specialisten

Een kinderwens kan een van de mooiste en diepste verlangens in het leven zijn. Voor veel wensouders is de weg naar het ouderschap echter niet vanzelfsprekend en brengt deze juridische vraagstukken en uitdagingen met zich mee. Of het nu gaat om draagmoederschap, zaad- of eiceldonatie, co-ouderschap of adoptie, een familierechtadvocaat speelt een essentiële rol in het begeleiden van wensouders door het vaak complexe juridische landschap.

Het recht rondom wensouderschap is in Nederland nog niet altijd even helder en vereist vaak maatwerk. Zonder de juiste juridische begeleiding kunnen wensouders te maken krijgen met onverwachte obstakels, conflicten of zelfs juridische onzekerheid over het ouderschap van hun kind.

Diensten

Een familierechtadvocaat gespecialiseerd in wensouderschap helpt wensouders met:

  • Juridische erkenning van het ouderschap – In Nederland wordt niet automatisch erkend dat wensouders de juridische ouders zijn van een kind. Dit geldt bijvoorbeeld bij draagmoederschap, waarbij de draagmoeder juridisch gezien de moeder blijft tot de overdracht is geregeld.
  • Opstellen van juridische contracten – Denk aan draagmoederschapsovereenkomsten, co-ouderschapsovereenkomsten of afspraken bij eicel- en zaaddonatie. Deze contracten zorgen voor duidelijkheid en bescherming van alle betrokken partijen.
  • Adoptieprocedures – In sommige gevallen is adoptie de enige manier om juridisch ouder te worden. Dit proces is complex en kan veel tijd in beslag nemen zonder goede begeleiding.
  • Voorkomen van juridische conflicten – Heldere afspraken vooraf kunnen juridische problemen in de toekomst voorkomen. Wat gebeurt er als een donor toch een rol wil spelen in het leven van het kind? Of als een draagmoeder zich bedenkt?
  • Ondersteuning bij internationale wensouderschapstrajecten – Wensouders die in het buitenland een draagmoedertraject of adoptieproces doorlopen, hebben vaak te maken met verschillende juridische systemen. Een familierechtadvocaat kan helpen de Nederlandse wetgeving in lijn te brengen met buitenlandse regels.

Juridische uitdagingen

Hoewel elke situatie uniek is, zien familierechtadvocaten bij wensouderschap vaak dezelfde obstakels en juridische valkuilen:

🔹 Onzeker juridisch ouderschap – Zonder de juiste juridische stappen kunnen wensouders geconfronteerd worden met het feit dat ze niet automatisch als ouders erkend worden, met alle gevolgen van dien.

🔹 Conflicten over afspraken – Bij eicel- of zaaddonatie en co-ouderschap kunnen onduidelijke afspraken later tot juridische geschillen leiden. Wat als een donor zich alsnog als ouder wil opstellen?

🔹 Juridische hindernissen bij draagmoederschap – In Nederland is draagmoederschap juridisch ingewikkeld, omdat de draagmoeder altijd als wettelijke moeder wordt erkend bij de geboorte. Dit betekent dat wensouders juridische procedures moeten doorlopen om het ouderschap over te dragen.

🔹 Onwetendheid over rechten en plichten – Veel wensouders en donoren realiseren zich niet welke rechten en plichten zij juridisch gezien hebben. Dit kan voor verrassingen zorgen als het kind ouder wordt en bijvoorbeeld op zoek gaat naar de biologische ouder.